Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η ιστορία μιας φωτογραφίας μέρος 2ο

Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει καταντήσει πλέον αηδία. Κάθε φορά μετά από κάποια επεισόδια την βλέπουμε να δημοσιεύεται από διάφορους ως νέο ντοκουμέντο συνεργασίας αστυνομίας-κουκουλοφόρων. Τη βλέπαμε το καλοκαίρι μετά από κάθε φασαρίες στο σύνταγμα, την είδαμε και πριν λίγες μέρες, μετά τα γεγονότα στις 19-20 Οκτωβρίου και σίγουρα θα την ξαναδούμε και άλλες φορές... Η φωτογραφία ΔΕΝ τραβήχτηκε πριν μια εβδομάδα και δεν έχει καμία σχέση με τα τελευταία γεγονότα. Ούτε καλοκαιρινή είναι, κάνει μπαμ εξάλλου καθώς οι ασφαλίτες φοράνε μπουφάν και οι Ματατζίδες τα χειμωνιάτικα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν περίπου ένα χρόνο, στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου (14-15 Δεκεμβρίου). Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο indymedia στις 15 Δεκεμβρίου μαζί με μια σειρά από άλλες φωτογραφίες  με κουκουλοφόρους-ασφαλίτες. Κάποιος εντυπωσιάστηκε, την διάλεξε, την έβαλε σε κάποιο blog και έγινε η αρχή. Από τότε, κάθε φορά που θα γίνουν φασαρίες με κουκουλοφόρους ξαναεμφανίζεται ως το νέο συνταρακτικό ντοκουμέντο. Σιγά. Ακόμα και όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά πάλι δεν ήταν κάτι νέο ούτε και η πρώτη φωτογραφία τέτοιου περιεχομένου. Παρόλο που γνωρίζω πως σε αυτές τις εποχές όποιος διαφοροποιείται από την μία και μοναδική επαναστατική αλήθεια μπορεί πολύ εύκολα να κακοχαρακτηριστεί, θα πω πως η φωτογραφία είναι μια βλακεία. Ούτε δείχνει ασφαλίτες να προκαλούν επεισόδια ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο για να καταλήξεις σε αυτό το συμπέρασμα. Από την άλλη αυτοί που την αναπαράγουν συνήθως είναι σίγουροι πως όσοι προκαλούν επεισόδια είναι πάντα ασφαλίτες-παρακρατικοί αλλά μετά πατάνε και ένα like στο «όμορφη πόλη όμορφα καίγεται». Άντε βγάλε άκρη.

ΥΓ: Αυτό το ποστ ήταν να το βάλω τον Οκτώβριο αλλά βαρέθηκα. Μετά όμως τα πρόσφατα γεγονότα και την επανεμφάνιση της συγκεκριμένης φωτογραφίας, είπα αφού το έχω έτοιμο ας το δημοσιεύσω.

Δείτε και την ιστορία του εύζωνα που εδώ και τόσα χρόνια κλαίει, εδώ (και εδώ με πιο μεγάλα ματάκια).

4 σχόλια:

mahler76 είπε...

καλά κι εμένα το μυαλό μου πήγε στον εύζωνα χαχαχα

The Motorcycle boy είπε...

Σε πιάνω αδιάβαστο! Η καινούργια in φωτογραφία είναι αυτή εδώ:
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/432218_3281705643486_1292938812_33401833_156349890_n.jpg

Αν την ψάξεις, θα την βρεις και σε μεγαλύτερη ανάλυση. Τι βλέπουμε εδώ;

Σε πρώτη φάση, οτι στα γεγονότα της Κυριακής οι μπάτσοι με τους συλληφθέντες φοράνε ίδια παπούτσια (δηλαδή, έχουν ίδιες σόλες για να είμαστε ακριβείς). Άρα, μπάτσοι και ταραξίες είναι το ίδιο.

Σε δεύτερη φάση, διακρίνουμε οτι πρόκειται περί άσκησης των ειδικών δυνάμεων καταστολής, μάλλον στην Ιταλία (σύμφωνα με τα σήματά τους) και η φωτο δεν έχει καμιά σχέση με Ελλάδα.

Υ.Γ.: Επίσης, για ιστορικούς λόγους να σου υπενθυμίσω τη φωτογραφία από τις συλλήψεις του Χημείου το '85 όπου ο Ριζοσπάστης καταγγέλει τον κιθαρίστα της Γενιάς του Χάους ως πράκτορα της Ααφάλειας! Αυτή τη φωτογραφία την αναδημοσίευσε ο γίγας Μπογιόπουλος το '08 για να δείξει οτι όποιος κάνει φασαρία είναι προβοκάτορας και ασφαλίτης.

Randy Marsh είπε...

@ mahler76
Σκέφτομαι να φτιάξω ένα κολάζ και των δύο να είμαστε μέσα σε όλα κάθε φορά!

@ The Motorcycle boy
Χαχα! Ναι την είδα και αυτήν αλλά είναι φρέσκο πράμα. Δεν έχει κυκλοφορήσει ξανά και ξανά αν και το λέμε από τώρα, θα την ξαναδούμε στα επόμενα επεισόδια.

Για την ιστορική φωτογραφία που λες, έχεις κάποιο λινκ να την δω;

The Motorcycle boy είπε...

Πάρε ένα λινκ με τα σχετικά -έχει βέβαια λίγο ρετσίνα κι αντάρτικα μουσική το βιντεάκι, αλλά έχει και μπόλικη επεξήγηση.
http://giantakos.blogspot.com/2009/01/1985.html