Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Οι πλιατσικολόγοι του internet - Μια κατάθεση ψυχής

Έχω γράψει σε παλαιότερο ποστ τι πιστεύω για την αναφορά στις πηγές αλλά θα τα ξαναπώ μία τώρα που μαζευτήκαμε πιο πολλοί. Ό,τι βρίσκω από ελληνικά sites/blogs (ακόμα και αν δεν είναι δική τους δουλειά) κοιτάω πάντα να αναφέρω πηγές, ό,τι βλέπω στο facebook πάντα αναφέρω που το είδα και επίσης το ίδιο κάνω σε ό,τι μου στέλνουν εκτός από περιπτώσεις που δεν θέλουν credits. Την αναφορά στην πηγή την θεωρώ θέμα ηθικής, κάτι ως ένα ελάχιστο ευχαριστώ και φόρο τιμής σε αυτόν που δημιούργησε κάτι, σε αυτόν που έκατσε και ασχολήθηκε λίγο παραπάνω από μένα ή σε αυτόν που βρήκε κάτι πρώτος. Γι'αυτό και κλαίω όταν δεν γίνεται κάτι τέτοιο με κάτι που έχουν πάρει από μένα. Και η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει αραιά και που (όχι να κλαίω, το άλλο).

Για τα αμερικάνικα από την αρχή έχω αποφασίσει να μην βάζω πηγές εκτός αν το υλικό είναι πρωτότυπο, αν δηλαδή βρω το site/blog που το έχει δημιουργήσει (όπως κάνω με thefrogman, pleatedjeans κλπ). Αν το υλικό είναι κλεμμένο και έχει κυκλοφορήσει σε 852 blog όχι μόνο δεν αναφέρω πηγή, αλλά σε περίπτωση που δω και logo, σβήνω στα καπάκια. Έχω πετύχει φωτογραφία με logo από τρία διαφορετικά sites όταν και πάλι το υλικό δεν ήταν δικό τους!

Εδώ θα αναφερθώ και στο αγαπημένο σε πολλούς 9gag. Το 9gag απλά αναδημοσιεύει υλικό που βρίσκεις σε άλλα site αν βέβαια έχεις τον χρόνο να ψάξεις. Λειτουργεί κάπως όπως το mall, που αντί να πας σε 20 μαγαζιά θα πας εκεί που τα έχει όλα. Έτσι και με αυτό, γιατί να ψάχνεις σε 30 blogs αφού υπάρχει το supermarket; Ως εδώ καλά, πρoφανώς διαφωνώ με την κουλτούρα των mall-blogs αλλά στην τελική δεν μου πέφτει και λόγος. Όταν όμως αρχίζουν και κοτσάρουν και τα logo τους κάνοντας διαφήμιση και βγάζοντας λεφτά με την δουλειά άλλων η ιστορία καταντάει αηδία. Τώρα τελευταία μάλιστα βάζει και το όνομα του user που το ανεβάζει στο 9gag λες και αυτός είναι και ο δημιουργός. Όπως πχ η παρακάτω εικόνα του thefrogman. WTF???


 Έτσι συνειδητά δεν μπαίνω 9gag και δεν με νοιάζει αν κάποια από αυτά που βάζω κάποιοι τα έχουν πρωτοδεί εκεί. Μάλιστα ό,τι μου στέλνουν από εκεί και μου αρέσει, πριν τα βάλω βγάζω το logo. Δεν κλέβω το 9gag αφού και αυτό κλέβει από αλλού και σιγά μην του κάνω και διαφήμιση.

Οι πλιατσικολόγοι του ίντερνετ λοιπόν είναι τύποι που όχι μόνο δεν δημιουργούν υλικό, όχι μόνο δεν αναφέρουν πηγές, αλλά κλέβουν υλικό, βάζουν το δικό τους logo και βγάζουν λεφτά με τις κλεψιές τους! Προφανώς κάτι τέτοιο γίνεται και στα ελληνικά sites που κάνουν πάρτι και που πουλάνε και την μάνα τους για κάποια παραπάνω κλικ. Από γελοία κολπάκια για αύξηση επισκεψιμότητας-κέρδους ('δείτε περισσότερα', 'πατήστε να βγει το ερωτηματικό') και κλεψιές αβέρτα και με τσαμπουκά όπως άλλωστε δίδαξε ίσως το καλύτερο blog του κόσμου, το τρωκτικό ντε!

Πριν κάνα χρόνο είχα αναφερθεί στην περίπτωση του akouseto.gr το οποίο υποτίθεται δημοσίευσε υλικό που του έστειλε αναγνώστης του...
Τρελή μούφα και κλεψιά όμως αφού ο 'αναγνώστης' αντέγραψε κάτι που βρήκε από αλλού...
(περισσότερα εδώ)

Σήμερα θα αναφερθώ στην περίπτωση του Ipanic.gr αυτού του καταπληκτικού web-magazine που παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά... Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την λογική του βρίσκω κάτι που δεν είναι δικό μου αλλά του βάζω το logo μου και το πλασάρω για δικό μου.
Έπεσα λοιπόν πάνω σε αυτήν την φωτογραφία
Η οποία δημοσιεύθηκε τέλη Ιανουαρίου στο ipanic με το logo του. Η εικόνα όμως είναι τουλάχιστον ενός χρόνου και έχει κυκλοφορήσει σε πολλά blogs (την έχω βάλει και εγώ), χωρίς κανείς να βάλει το logo του.

Αυτό μέχρι που εμφανίστηκε ο κύριος εξυπνακίδης να κάνει την διαφήμισή του. Μπράβο ρε μεγάλε! Great success! Πως δεν το είχαμε σκεφτεί και εμείς;

Γράφω τόση ώρα και δεν καταλήγω πουθενά. Τέλος πάντων βαρέθηκα βραδιάτικο. Τροφή για σκέψη κι' έτσι.

11 σχόλια:

mahler76 είπε...

στον μπούτσο αγάπη μου οι κλέφτες!!!

nihonbashi kara είπε...

αδιαθέτησες κούκλαμ;

Randy Marsh είπε...

mahler76 απλά μερικές φορές ψυχεδελιάζομαι με μερικούς.

mashdown :(

Διπρόσωπος είπε...

re aderfe FOU kathe mera psonizeis kai paizei isotimia?

Randy Marsh είπε...

Τελικά οι αριθμοί είναι μακέτο. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τα ναρκωτικά σκοτώνουν.

Flonsavardu είπε...

συγχύστηκε το φαφί.

RR είπε...

Πολύ σωστός και χαίρομαι που αντίθετα με τους περισσότερους έλληνες bloggers που δεν έχουν καν ιδέα από βασικές έννοιες, αφιερώνεις και ποστ!

Unknown είπε...

Δυστυχώς ρε μόρτη όμως, δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό.
Συμφωνώ πάντως σε αυτό που λες με τα logo, είναι ελεεινό και τρισάθλιο να κοτσάρεις το logo σου σε μία εικόνα παλιά όσο και το ίντερνετ.

Christos είπε...

Πες ταααααα!Ανεβαζω το ποστ στο fb μου να το δουν κι αλλοι.

xray είπε...

Προσυπογράφω το post

Μικρός Μπετόβεν είπε...

Μ'αρέσεις οταν γίνεσαι άγριος.